Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2020 16:49 - за момите, и Ку@турата )
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 1014 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     image

Разкази пъстри, весели, скандални понякога, най-често любовни, но – забележете удивителната подробност – в нито един от тях няма и грам упрек за невъзможността на правителството, или градската управа на Флоренция да се справи с чумата. Разликата с нашенския вирус е голяма. Разтушителните, или поучителните истории отстъпват на вопли и проклятия по адрес на властта, а в социалните мрежи се появи невероятното количество епидемиолози-любители, напълно компетентни да преценят, че правителството, лекарите, кметството и медиите са… некомпетентни.

От това на всички се очаква да им стане по-леко.

Dilov.info

Надявам се да не ви е много фатално на днешния петък 13, прелюбезни. В крайна сметка всички ще умрем, независимо с какво сме запасили от супермаркета.
Да, смъртта идва за всички, важното е да ни завари живи!  
Две са темите на седмицата, които лично мен ме подържат жив: заплахата от пандемия и разговорите за Бай Ганьо, породени от гръцкото издание, което сбъркало Калоянчев с Борисов и сложило на корицата си колаж с премиера като прочутия Алеков герой.

И понеже, макар и водолаз, съм си книжен плъх, при всяка заплаха търся подходяща книга. Ето:  „И тъй, казвам ви, че от времето на благодатното въплъщение на сина господен бяха изминали 1348 лета, когато в славния град Флоренция, най-великолепният от всички италиански градове, избухна смъртоносна чума, може би под влиянието на небесните светила, а може би и да беше изпратена върху нас, смъртните, от справедливия Божи гняв, за да ни накаже за греховете и да ни накара да се пооправим“.
Така започва великолепният „Декамерон“ (Десетоднев) на Джовани Бокачо, който събира седем благочестиви флорентински дами и трима млади, ренесансови господа, във вила край града, в опит с веселие и песни да преживеят чумата. За да не скучаят, десет вечери по ред, те си разказват истории.
 

Помислете сериозно – посетителите на молове, фитнеси, стадиони, кина и театри в условията на грипна епидемия не изпълват ли смисъла на определението „организирана престъпна група“?!

Сигурен съм, че човечеството ще преживее този вирус. Паниката е не само голяма, но и лицемерна. Особено на фона на това, че близо 16 хиляди деца дневно умират от глад по света… Това, в което не съм сигурен е, че ще излезе по-мъдро от кризата.  Защото всяка криза  е възможност, както казват нулевите пациенти – китайците. Добавям: на първо място е възможност за разширяване полето на смисъла.
 

Същият въпрос можем да си зададем и за коронавируса. Разбира се, очевидния отговор надминава и социалното, и националното. Вирусът е медицинско, сиреч природно, явление. Но начинът, по който го посрещаме има и социални, и национални особености. Изречението „Как па не съобщиха некой богат и известен да умрел от грипа?!“ отдавна шета из социалните мрежи, написано на най-различни езици. И като отделен социален възглас, и като част от конспиративни теории. При сравними величини на разпространение, по един начин грипа посрещат италианците, по друг германците, а по съвсем трети ние, българите…

Смъртта. За всички е еднаква, и за всички е толкова различна.
/ със съкр..

Седем девици преживяват корона-вируса във Флоренция - средновековна миниатюра към "Декамерон"


image




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fun1001 - следва...
14.03.2020 17:04
За разлика от хайку – прочутия японски жанр на късия, многозначителен стих, хуйку е късче проза, където нещата са казани толкова директно, че звучат като намеци за други по-значими неща. Докато хайку най-често чрез описанието на природата разкрива състоянията на човешката душа, хуйку чрез състоянията на човешката природа описва всичко, включително и състоянието на околната среда.
Хуйку – това са кратки истории за природата на плътта, в които читателят може да открие природата на духа.

Нима не е достоен да присъства в такава антология знаменитият стих на без време отишлия си Иван Методиев от “Гъзове и облаци”:
“Пролет е.
На мустака на шефа
Косъм от путка.”
Българите сме далеч по-ужасни, отколкото подозират всички еврокомисари, заети с интегрирането на България в Европейския съюз. Но сме по своему почтени. И тази ни вродена почтеност и благородство изискват чрез жанра хуйку да предупредим нашите европейски съквартиранти за това, което ги очаква.
Да не кажат после, че не сме им казали!
цитирай
2. saankii - der Uroboros..))))
16.03.2020 08:32
13. blackpredator - К'ви оси бе,
20.11.2013 22:56
ние сме птеродактили. По български змей.;)

При мене е Хайд блог. Няма педерация и всеки може да си каже мнението, включително и ти.
Лошото е, че малко бели хора останаха у блога. Повечето мисионери се изнесоха, заради туземците и ботовете.
Айде лека! :)

14. theeconomist - getmans №1
21.11.2013 06:44
...."easy come, easy gone"...., ние сме някакви ципокрили и си седим по гнездата и жилим всички кукувици които идват в нашите блогове, вместо да снасят яйцата на мисълта, да дефекират! :-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1767285
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031