Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2016 23:07 - стреснете се,бе, мъжове български!!!
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 5861 Коментари: 13 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Да се стреснем и да си кажем истината за Турция Публикувано на 30.08.2016  в България

 Също – за туркофилството, за българофобията.
Прибавете за благозвучие – и русофобията

Краят на август определено не се очертава като добър за бъдещето и дертовете пред страната ни – във визионерски план. А също и за българската демокрация, плюс текуща геополитическа ориентация. Даже – май повече вреден. Понеже апологетите на Б.Б. не можаха да се сдържат, направо буйстваха в опитите си да продължават да се оливат. А и нас да ни заливат. Питате с какво? С олио естествено, както е на Мазните Къркпанарски борби в Одрин. Не че те са били там, но явно някой им подшушва и дърпа конците. За всевъзможни бомбастични, умопомрачителни и смехотворни твърдения и тезички.

Например, че ЕС упълномощил Б.Б. да ходи и да се кланя на Ердоган. Или пък за гигантската отговорност върху плещите на Б.Б., с каквато не се бил нагърбвал нито един европейски политик през последните 30 години?! Моля, не чух? Или още по-забавната и комична гаранция, че „мъдрата политика“ на Б.Б. ще препарира бежанците и те няма да посмеят да дойдат тук?! Ще си останат в Турция, тя да им бере гайлето. И т.н. и т.н.

То бива оливане, то бива и заливане, то бива медийно отразяване, но чак пък толкоз, наистина не предполагахме. Множко ни дойде. Направо ни скриха топката. По всички линии и азимути.

Вместо да си отворят очите и всички заедно да се върнем на терен и да видим, ама обективно – какво става в Турция? Защо именно сегашната ситуация там представлява реална заплаха за нас. Тя, тази заплаха ни е под носа. Ами, в югоизточната ни съседка се случват страшни и ужасяващи неща. Лов на вещици; ежедневни задържания, арести, обиски, изземвания, конфискации и т.н.; смачкана опозиция, с изключение на кюрдската; снишили се под масата НПО, включително и адвокатската колегия; процъфтяване на доносничеството и полицейщината; търсене с лупа на „врага с партиен билет“, невероятна конфронтация – етническа, верска, конфесионална и т.н. Просто, обстановката вътре в страната е тотална парализа и амнеза, никой не смее да гъкне. Защото ще му се случи случка.

А какво става у нас – по същия страхов синдром, никой не дръзва да говори откровено и без задръжки по темата за днешна Турция. Всички се разсейват, търсят си поводи за ваканцуване, нали сме в края на август?

 

Тук трябва уточним – ние не сме нито за, нито против турския президент Реджеп Тайип Ердоган. И откъде накъде нашата позиция ще зависи от боричкането му с негов довчерашен политически и религиозен съидейник? Ако в Турция си го харесват – същия този Ердоган, нека те да си го коландрисват (звучен турцизъм, няма що). Не е наш проблем. Най-малкото – те си знаят как. Ако пък не, това пак са си техни дертове, но категорично не са наши .
 

И веднага идва следващата питанка – никой ли не вижда, че точно поради горните причини, сегашният турски държавен глава е тотално изолиран и нежелан – и като домакин, и като гост? Всъщност, въпросът наистина е риторичен, но и провокативен. На фона на визитата на Б.Б. в Турция. И неговият гигантски принос за спасяване на световната цивилизация, или казано малко по-срамежливо – поне на европейската такава.

Вижте обкръжението на Б.Б. в Истанбул миналия петък, на 26 август. Ето му ортаците покрай третия мост над Босфора: кралят на Бахрейн – Хамад бин Иса ал Халифа и лидерът на признатата само от Турция т.нар. Севеерно-кипърска турска република (СКТР) -Мустафа Акънджъ. Както и за мерудия, президентът на Македония – Георге Иванов. Така де, заедно с нашите македонски братя – да не останат те по-назад, да не се минат.

А освен това, квартетът е идеална четворка за игра на карти. Но не чист бридж, там и при анонсирането, а дори и при разиграването, макар че го правят кочияшите, се изисква елементарна интелигентност. Дори и не бридж белот, това също надскача боя им. Опираме просто до един каруцарски, откровен белот на дежурната смяна в пожарната. С безкрайно цакане и надцакване.

За съжаление, това ни е матрялът. Ние сме си го харесали. И продължаваме да Му се кефим.
 

Да завършим с телепортирането на Б.Б. от Истанбул – директно в Берлин. Той си знае какво са му казали в Германия и канцлерът Ангела Меркел, и останалите лидери на наши партньори в ЕС. Ако са го погалили поне по главата, това пак е нещо. Поне да не сме останали капо, или вълнат.

А иначе силно спорната и пряко дирижирана от Анкара визита на Б.Б. в Турция (във времеви порядък и като конкретна дестинация), може да се оцени и ще остане в историята като (не)сполучлива, (не)уместна, (не)нужна, (не)обоснована, (не)логична, (не)предизвикана, (не)сериозна, (не)запомняща се, (не)адекватна, (не)визионерска, (не)национално отговорна. И каквото още друго още се сетите, пак със силно отрицателен знак. Няма да сбъркате.

Автор: Георги Димов (Политически анализатор и журналист, член на СБЖ от 2005 година, делегат на Общото събрание на двата последни конгреса, бивш Генерален консул на РБ в Одрин, Турция)

Източник: КРОСС




Гласувай:
16



1. saankii - bultimes.com/
30.08.2016 23:29
Совалките на Б.Б. в Истанбул, в Берлин, в Сливенско, а и в Лудогорието (за любителите на турцизми – Делиормана) за пореден път ни изненадаха, пак видяхме различния премиер, любимеца на народа. Отново и отново се сблъскахме със сияйния му ореол и на мъченик, и на герой. Едновременно и паралелно. Вижте само как размаха пръст на германските медии – повече да не го питат колко е смел и безстрашен. Абе, направо истински титан – „Ербап“ плюс „Бабаит“ (също звучни турски думи).

Нека обаче да оставим настрана предизборните трепети и рязането на лентички и да се взрем в зацикления диалог ЕС-Турция.

За да се запитаме в прав текст – Какво иска Анкара и какво очаква Брюксел? Включително и ние. Това е въпросът на въпросите. Както се казва – да свалим картите на масата. Но при конкретната ситуация – в момента, а не да гадаем какво ще се случи утре.

Турция очевидно залага на три коза – мигранти (не бежанци, това ВЕЧЕ е една компрометирана и изтъркана опаковка), визи, плюс пари, ако може – повече и ВСЕ ПОВЕЧЕ.

Какви са нашите опасения – на София, а вече виждаме и на Брюксел? Също три:

Първо – Уникалното, съвременното гигантско преселение на народите. Под формата на мигранто-бежанци.

Второ – Ислямистката, джихадистката и терористичната заплаха. Плюс камикадзета, бурки и буркини. Покрай тази мигрантска вълна.

Трето – Пренасянето на проблемите на югоизточната ни съседка и общо от региона на Близкия изток на европейска, на наша земя. А те категорично не са наши, но Анкара, а и други сходни с нея заинтересовани среди, постоянно ни ги вменяват и не спират да ни сочат с пръст – едва ли не, ние сме виновните и лошите.

При тази конфигурация на интереси, зависимости, обвързаности, а също – в една или друга степен – и на неизбежности, ние трябва да фиксираме нашия, родния национален интерес и защитни реакции. Да си застанем на мястото. Категорично и без никакво мърдане и ослушване.

цитирай
2. saankii - следва ...
30.08.2016 23:30
Първото и най – елементарното от тях е запазването на визовия режим за турски граждани. Още повече, че немалка част от мигранто-бежанците междувременно са получили гражданство и имат турски паспорти. Т. е. и те са „в кюпа“. Просто и ясно казано – твърдо отстояване на правото ни ние суверенно да определяме кой може да идва у нас. Именно за да не позволяваме трансплантиране на проблемите от Турция и от Близкия изток на наша територия, а и общо в Европа.


На второ място – временно, тактическо замразяване на членството ни в Шенген. Да не избързаме чак толкова много. Нещо като допълнителен резервен механизъм. Второ резе на ключалката, примерно. Защото евентуална визова либерализация за турски граждани, която силно се надяваме да не се случи, но най-вероятно ще обхваща именно Шенгенската зона. Нека да имаме готовност за всякакви евентуалности.

Защото иначе става лошо – просто няма как да оцелеем. Най-малкото понеже е препоръчително правилно да четем и да оценяваме числата. Ето, най-елементарното математическо упражнение – по всеобщи оценки мигрантите и бежанците в ЮИ ни съседка са 2,5 – 3 милиона, Б.Б. каза, че били дори 5 милиона. Добре, нека да са толкова, няма да спорим. Обаче веднага – колко е населението на Турция. Ами, почти 80 милиона, при това с прираст от над 1 милион годишно. Хайде, да сравним тези две числа. В колко пъти са в повече? И какво всъщност разменяме ние – кон за кокошка. Или нещо друго?

втор: Георги Димов (Политически анализатор и журналист, член на СБЖ от 2005 година, делегат на Общото събрание на двата последни конгреса, бивш Генерален консул на РБ в Одрин, Турция)

Източник: КРОСС
цитирай
3. zax - И бай Генчо комшията е политически ...
30.08.2016 23:33
И бай Генчо комшията е политически анализатор и спортен коментатор. Не се подписва с титлите си щото си го знаем.
:)

цитирай
4. getmans1 - И бай Генчо комшията е политически ...
30.08.2016 23:49
zax написа:
И бай Генчо комшията е политически анализатор и спортен коментатор. Не се подписва с титлите си щото си го знаем.
:)



... Закси ... 6!
цитирай
5. mt46 - Мда...
30.08.2016 23:55
"При тази конфигурация на интереси, зависимости, обвързаности, а също – в една или друга степен – и на неизбежности, ние трябва да фиксираме нашия, родния национален интерес и защитни реакции. Да си застанем на мястото. Категорично и без никакво мърдане и ослушване."
Положението е лошо. И сигурно ще става по-лошо... Кои и защо разградиха границата ни с Турция?...
цитирай
6. aip55 - Клоунадата на
31.08.2016 03:15
Б.Борисов е безгранична!
цитирай
7. saankii - здравей ,ачо, да допълня само...
31.08.2016 08:26
зад клоунадата на ББ, стоят най важните кукловоди на Света...
многоо/наивни /българи се разтопиха от кеф,че са “равни“с ...Премиера...
„Аз съм ПроЗ,и вие сте прости,затова се разбираме чудесно...“ !!
Долната продажна твар е хитър и коварен,в най лошия смисъл
на шопската традиция.....
Ние сме предадени и продадени отдавна/ мисля че е Очевадно...
и, ще си скубем косите още дълго....
Народе !!!
цитирай
8. saankii - аве куку :)) щТо не си гониш пипиРутките,не се мъчи с мен...
31.08.2016 09:25
zax написа:
И бай Генчо комшията е политически анализатор и спортен коментатор. Не се подписва с титлите си щото си го знаем.
:)


цитирай
9. mihala - Бай Тошо се римува с лошо. Лошо е в...
31.08.2016 12:43
Бай Тошо се римува с лошо. Лошо е възпитал в соц.дух наследниците си и не са култивирани във външна политика.То е нещо като жабата, вирнала крак за да я подковат като кравата.
цитирай
10. milady - / 9 mihala..
31.08.2016 14:25
mihala написа:
Бай Тошо се римува с лошо. Лошо е възпитал в соц.дух наследниците си и не са култивирани във външна политика.То е нещо като жабата, вирнала крак за да я подковат като кравата.


за огромно съжаление,„Ерата“на бай Тошо бихме
могли спокойно да я отнесем към ранния Български Романтизъм..
в Зората на Златния проКапитализъм в ЕВропа...
Паралела с Боко Тиквата ,като наследник на тези идеи
е меко казано, „галене по Тиквата МУ“.
така ли е ?


цитирай
11. zax - Аве Аз. Тук има дори преводи в които ...
31.08.2016 21:15
Аве Аз.
Тук има дори преводи в които самият автор признава че оригинала на руски е загубен.
http://bultimes/

Нищо лично, само разгледах на бръже сайта.
цитирай
12. nadzambunata - Мммммм, прочетох само първия абзац и не ми се продължаваше.
31.08.2016 21:18
Моят въпрос към автора е: КОЙ създаде "турция" и за чия сметка беше създаването на тази "държава"? КОЙ има сметка от нейното съществуване? Отговори на тези въпроси и след това прави преписвация!
цитирай
13. saankii - анонимко!! не виждам никаква логика в заядливия въпрос,„Кой създаде Турция“ ?
01.09.2016 08:53
nadzambunata написа:
Моят въпрос към автора е: КОЙ създаде "турция" и за чия сметка беше създаването на тази "държава"? КОЙ има сметка от нейното съществуване? Отговори на тези въпроси и след това прави преписвация!


аз чета ,и копирам ,и пак чета, а ти четеш по диагонал,
защото си мързелив,озлобен и...смешен..
айде ,научи се първо да четеш, и после да се опитваш
да философствуваш...
повторението е майка на Знанието и моженето..Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1766695
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031