Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 19:39 - и, пак по моята Любима Тема /ИИ/ www.168chasa.bg/Article/5250720
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 991 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                         СМАРТИКОНОМИКА ??!! 
Наш суперкомпютър в битка с Пентагона и Зукърбърг

С българската машина ЕС се състезава с американците кой пръв ще създаде изкуствен интелект Новият български суперкомпютър, който прави 400 трилиона операции в секунда,

 

С него ЕС влиза в битка със САЩ, Пентагона и с основателя на фейсбук Марк Зукърбърг - кой пръв ще разгадае тайните на човешкия мозък и ще създаде изкуствен интелект. На основата на нашата разработка в Изследователския център в Юлих, Германия, ще бъде изградена най-бързата машина в ЕС. Тя трябва да е готова в края на 2017 г. и с нея ще продължат изследванията по мегапроекта “Човешки мозък", за който Брюксел отпусна 1,2 млрд. евро. Целта на европейския проект е

да се открие лечение

за много заболявания,

да се създаде изкуствен интелект, да се обединят знанията на човечеството в ново поколение мислещи компютри и др. Всички тези и много други иновации могат да бъдат реализирани на българския прототип, който даде началото и на нова генерация европейски машини.

"Една от тях вече е монтирана в чешкия суперкомпютърен център в Острава. Тя е 5 пъти по-мощна от нашата и струва 10 милиона евро", казва проф. Стоян Марков, автор на прототипа.

„Аз само създадох архитектурата на компютъра и организацията на изчислителния процес,

останалото е дело на моя екип - топспециалисти

от Hewlett Packard Enterprise High Performance Computing Team, Гренобъл и от Intel Europe High Performance Computing Laboratory", разказва професорът, който е и ръководител на Националния център за суперкомпютърни приложения.

"Това е модулно нарастваща конструкция, производителността на която се увеличава пропорционално на броя на изчислителните модули. Планира се най-мощната машина от този клас да обработва едновременно 1,5 милиарда потока от данни. Изчислителният процес в модулите се съчетава с пренасянето на информация между тях, което позволява максимално да се използва мощността на суперкомпютъра", казва Стоян Марков.

В основата на разработката е една проста, но гениална идея.

Може ли да се построи Великата китайската

стена за един месец

При определена организация може - убеден е професорът. - Разделяте трасето на стената на един милион парчета. Всяко от тях се строи от екип от 5 души.

Единият започва да копае леглото на стената, други двама пълнят колички с изкопаната пръст. Когато се напълнят, те ги закарват и изсипват на депото. Сменят ги други двама с празни колички и цикълът продължава.

Когато се изкопае леглото, двамата с количките започват да носят камъни и да ги подават на човека, който зида стената. В същото време другите двама пълнят количките с камъни от склада. След това си сменят местата. Едните отиват в склада и другите идват с пълните колички.

Цикълът продължава, докато се построи стената.

Бригадите не си губят времето в приказки. Само на границата на две легла съгласуват действията си."

Нашият супер има 300 високопроизводителни модула.

По аналогия с китайската стена това са "строителните бригади". Всеки от тях работи с четири независими двувходови памети. Това е аналогията с "количките".

Модулите са свързани помежду си с комуникационна мрежа, която пренася информацията между тях със скорост 56 милиарда бита в секунда.

Машината е произведена по поръчка на Европейското сдружение за суперкомпютърни приложения (PRACE), след като стана ясно, че сегашното чудовище в Юлих не може да възпроизведе дейността на човешкия мозък в реално време.

Изработването на супера бе поверено на “Хюлет Пакард - България".

 www.168chasa.bg/article/5250720

  •  

Колко са разходите по създаването, както и какви пари са получили учените, четете в хартиеното издание.

  / аз съм абонирана ,а вие ...на една крачка;)))




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. expertmc - хе хе х е
25.02.2016 15:03
браво на ЕС, за изкуствения интелект, в края на краищата, някой трябва и да мисли!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1776076
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930