Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 10:00 - Къде сте вие ?
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 1166 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

            60% от хората са податливи на моментално внушение. 20% изискват малко повече обработка. Останалите 20% са проблем.

— Олдъс Хъксли

 Архе(ми)т/ип

 

We live with our archetypes, but can we live in them?

— Poul Anderson

 

Както вече казах, нямам идея каква е официалната дефиниция за „архетип“. Макар да използвам думата отдавна, мисля (?) че за пръв път започнах да говоря публично за това в темата ми за климата.[134] Тъй като съдържаме тази странна опция да обясняваме абстрактното с конкретен език, нека погледнем необусловени от дефиниции и концепции към нашата психика и нейните корени, играейки ролята на археолог на самите себе си. Тук накратко ще разгледаме някои други аспекти на архетипа, а в трета част на книгата ще разгледаме „явлението“ от още по-различен ъгъл.[135]

Поради структурата на платформата на Играта, нашето съзнание навлиза в тяло фрагментирано. Тук нямам предвид аспект свързан с някакъв mind control. Просто съзнанието е склонно да се разбива на фрагменти съобразно естеството на самото Его. Ето защо ние имаме различни индивидуализирани аспекти на нашето тотално същество живеещи рамо до рамо в главата ни.[136] Това са различни архетипни изражения на нашето съзнание. Тези аспекти са точно 22 на брой[137]. Могат да изглеждат и звучат като самостоятелно същество, с което в даден момент вие изведнъж влизате в контакт. Много хора практикуващи ченълинг под каквато и да е форма (вербално или по някакъв друг начин) обикновено влизат в контакт първо с тази вътрешна индивидуална конструкция. Можете да вярвате, че говорите с нещо друго отвъд вашата индивидуалност, в някаква друга равнина на съществуващото, но обикновено – това не е случая. Контактът обикновено е с тези архетипни отражения, които съдържат вашата цялостна индивидуалност. Всеки архетип има своего рода „репертоар“, различни видове характеристики и онова, което в нашия свят се изразява като специфично „поведение“.

Тези 22 архетипни отражения са интуитивно разпознати от различни индивиди през времевата линия и са били организирани и компресирани перфектно от колективното несъзнавано в онова, което днес разпознаваме като Голямата аркана от Таро. Така че ако искате да разберете какви са качествата, вибрациите и енергиите на тези 22 архетипни аспекта на вашето психе – проучете Голямата аркана на Таро и разберете взаимоотношенията между отделните архетипи в нея. Вижте кои архетипи са най-добре отразени у вас, коя роля играете най-често в различни ситуации, какви истории и връзки сте изградили вътре в собствената си психика и така най-лесно ще откриете своите настоящи дефиниции – в положителен, негативен или неутрален смисъл.

Това са 22 аспекта, през които ума трябва да мине изцяло, за да се самонадхвърли, обикновено накрая обединявайки ги в едно цяло. След което следва трансцендиране на самата платформа и излизане от Играта. Ето откъде тръгва изцяло погрешното тълкувание на ню ейджърите, за „възнесението през портала 11:11“. Това е много, много далечен отзвук на нещо вярно, но през коренно различнаперспектива. Става дума за интеграция на 11 + 11 аспекта, след което следва надхвърляне на самата платформа, ок? Това е и символичната причина поради която човешкият геном се състои от 23 хромозомни двойки. Тъй като генома представлява сгъстени и компресирани мисловни модели (нещо обяснено тук), хромозомните двойки символизират потенциала на основните 22 заложени мисловни модела/архетипа + 23-я, който е различно проявление от останалите и се явява изцяло нова идея.[138]Тази идея е сглобена от 22-те, но не е дефинирана от тях и представлява нещо изцяло ново в същността си. Структурата на 23-те двойки, по пътя на обратната метафора, ни казва, че разиграването на 23-тия архетип е възможно в тяло. Т.е. самото тяло като носител е във възможността си да поддържа вибрацията на тази идея.[139] Това е етапът, в който казваме, че „си от този свят, но не си от този свят“. Ето защо и „23“ навярно е най-известното число свързвано със синхроничността като феномен. Обикновено то е свидетел, че дадено съзнание е тръгнало именно по този нелинеен Път на осъществяване – или най-малкото – резонира с даден негов аспект. Именно поради тази причина синхроничността, като нелинейно явление, се изразява най-добре с „23“ като „графичен символ“ на целия този пакет от смисли. Символичното осъществяване на концепцията зад 23 става самоиндивидуално.

 

И така – архетипът в своите 22 проявления (и техните огледални модификации) е компонент на мита. Митът, както казах, е по-широкото понятие. Той е съставен и разигран чрез динамиката на много архетипи с обща тема, последователност и сюжет. Комбинацията и катализирането на няколко архетипа в динамично взаимодействие, наричам за себе си „архемит“. Архемитът обикновено не е цялостен мит, но не е и само архетип, за да го назовем само по един от двата начина. Затова въвеждам термин-комбинация от двете.[140]

В популярната детска приказка за Мечо Пух, например, Кристофър Робин взаимодейства с различни приятели животни, всяко едно от които представлява различен аспект на неговата личност. Заекът е хитър, находчив, рационален, схематичен, с чувство за собствена значимост. Прасчо е мил, нежен, любящ, лоялен, смирен и мек. Тигърът е импулсивен, безстрашен, суетен, придирчив, темпераментен и непредвидим. Бухалът е самотен, неясен, медитативен, наставнически, но и безпристрастен в неговата незаинтересованост. Йори е унил, изпълнен с постоянна горчивина, но въпреки това е най-философски настроен от всички останали – той е екзистенциалист.

Пух – мечето с малко мозък – е най-добрият приятел на Кристофър Робин. Той дори е неговото алтер-его ако щете и е най-благороден от всички. Честен, земен и чувствителен; безгрижен, но внимателен. Има добро сърце, не е особено смел, но преди всичко не е обременен с интелектуални грижи и претенции. Пух не е особено сложно съставен и в това се състои неговата дълбочина. Той е буда, лишен от Его и мозък. Освен това е и поет. Книгите на Алън Милн са толкова перфектен синтез на вътрешна мъдрост и дълбочина на самото разказвачество, че Бенджамин Хоф дори написа книга по въпроса, която се казва „Даото на Пух“. Защото за такива произведения често е нужна обяснителна книга, която да ни покаже „скритите“ ѝ послания. И въпреки това, всички истории имат един и същ „паратекст“ – да ни покажат работата на подсъзнанието на автора, аудиторията и на колективното несъзнавано на човечеството.

За да четете подобни истории правилно, обаче, и за да можете да извличате някаква реална полза от тях – трябва да разберете едно. Архетипите нямат нищо общо с никакъв морал или добро и зло, разбирани в контекста на нашите взаимоотношения, общество и глупави ограничени човешки разбирания. Архетипите и архемитовете са свързани със силата зад самия живот и нейните модулации в действията на самия човек. Приключението пред което е изправен героят, е онова за което той е готов. В живота е по същият начин. Никога няма да ви се случи нещо през което нямате силата да преминете. Което автоматично трябва да ви казва, че няма „зли“ ситуации, няма и „добри“ ситуации. Има само възможност за отваряне на някаква врата, отключването на някакво разбиране.

Това разбира се може да крие и „опасности“.

със съкращение/ www.parallelreality-bg.com/
 

 следва ....

Прелъстяващата тъмнина на архетипния свят




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - свободен превод...
27.12.2015 10:02
We live with our archetypes, but can we live in them?
— Poul Anderson

Ние живеем с нашите Архетипи, но дали можем, да живеем ..в тях ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1767254
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031