Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 19:46 - UPLOUD на вашето съзнание -2 ч. ТрансХуманизъм
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 1867 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 30.07.2015 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                    
             Сингуларност: Курцвайл за 2045 г., когато хората и машините ще се слеят

 

image

 

Списание „Time“ наскоро публикува интересна статия за Рей Курцвайл, вероятно най-гласовитият пропагандатор на трансхуманизма. Ето откъс от материала:
   
           
content.time.com/time/.../0,9171,2048299,00.html  -
             english

През 2002 г. медицински изследователи използваха ензими и ДНК, за да създадат първите молекулярни компютри и през 2004 г. във вените на хората се инжектираха усъвършенствани версии, за да се борят с ракови заболявания. До 2020 г. може би ще сме способни да вкарваме дори още по-умни нанокомпютри в нашите мозъци да ускорят синаптичните връзки, да се сдобием с перфектна памет и дори да лекуваме деменция.

Но вкарването на технология в човешки мозъци не е единственото нещо, което се случва. Някои учени също искат да вкарат и човешки мозъци в технология. От 60-те години насам компютърните чипове са удвоили скоростта си и свалят наполовина цената си на около всеки 18 месеца. Ако тенденцията продължи, изобретателят и предсказател Рей Курцвайл е подчертал, че до 2029 г. ще имаме компютри достатъчно мощни, за да захранват програми, които да произвеждат 10 000 трилиона електрически сигнала, които проблясват в мозъка ви на всяка секунда. Те ще имат и достатъчно памет да съхраняват 10 трилиона спомена, които ви правят тези, които сте.

Те ще бъдат също и достатъчно мощни да сканират всеки контур и всяка гънка на вашия мозък, неврон по неврон. Това означава, че ако тенденциите от последните 50 години се запазят, до 17 години ние ще можем да upload-нем електронно копие на съзнанието ни в машина.

Ще съществуват два ваши Аз-а – един като животно от плът и кръв, а другият – в електрическите вериги на компютър. А ако тенденциите издържат далеч отвъд това, Курцвайл добавя, че до 2045 г. ние ще имаме компютър, който е достатъчно мощен да приюти всичките осем милиарда съзнания на Земята.

Въглеродно-базираният интелект и силиконовият ще се слеят, за да формират едно глобално съзнание. Курцвайл нарича това „сингуларност“ – момент, в който „темпът на технологична промяна ще бъде толкова бърз, а неговото въздействие толкова дълбоко, че ще изглежда, че технологията се разширява с безкрайна скорост“. Към този момент ние отдавна вече ще сме задминали вулканското съединение на съзнания. Но дори това може да не е краят на историята.

Голяма част от изследванията, които стоят зад откритието в областта на мозъчните изследвания от последната седмица, са били финансирани не от университети, а от DARPA – Американската агенция за напреднали изследователски проекти по отбраната. Именно DARPA бяха тези, които ни дадоха Интернет (тогава наречен ARPANET) през 70-те, а Проектът за мозъчен интерфейс на DARPA бе пионер в молекулярните компютърни изчисления.

Не толкова отдавна, програмата „Silent Talk“ („Тих разговор“) на DARPA проучва технология за четене на мисли чрез устройства, които могат да прихващат електрическите сигнали в мозъците на войниците и да ги изпращат по интернет. С тези импланти цели армии ще могат да си говорят без радиовръзка. Заповедите мигновено ще скачат в главите на войниците и желанията на командирите ще се превърнат в желанията на подчинените им. Хитлер щеше много да хареса това.

Някои от най-ясните изказвания относно новите технологии са направени в световните департаменти по отбрана, а изводите изведени от войниците са обезпокоителни. Например полковник Томас Адамс от американската армия смята, че военните технологии вече отиват далеч отвъд това, което той нарича „човешко пространство“, като роботизираните оръжия стават „прекалено бързи, прекалено малки, твърде многобройни и... създават среда, прекалено сложна да бъде контролирана от хора“. Полковник Адамс подозира, че технологиите „бързо ни водят в посока, в която не бихме искали да отидем, но вероятно сме неспособни да избегнем“.

Накъдето върви войната, натам върви и се развива всички останало. Сливането на човечеството с неговите машини, което Курцвайл предсказва за средата на 21 век, всъщност може да се окаже просто отбивка по пътя към една съвсем различна дестинация. По-късно през същия век, каквото снизходително наричаме „изкуствен“ интелект, може да замени нас, хората, точно както ние хората някога сме заменили напълно всички наши еволюционни прадеди. Всичко това следва да се случи... освен ако, разбира се, не се случи. Може би тенденциите, които Курцвайл и полковник Адамс идентифицират, ще се забавят, или дори ще спрат напълно.

И може би критиците, които подигравателно наричат сингуларността „екстазът на технологичните смотаняци“, ще се окажат прави. Но от друга страна, може би нобеловият лауреат – химикът Ричард Смоли е по-близо до истината, когато изтъква: „Когато един учен казва, че нещо е възможно, хората вероятно подценяват колко време ще е нужно да се реализира на практика. Но ако казват, че е невъзможно, те вероятно грешат.

         image


    вижте още ....
   milady.blog.bg/.../az-sym-protiv-ii-i-rfid-podkrepet..




Гласувай:
4



1. milady - бъдете будни, и .. критика до дупка ;)
30.07.2015 10:56
* Трансхуманизмът е международно движение, целящо използването на научни и технологични постижения за подобряване на човешките психически и физически способности. Обаче, зад тази биолибертарианска шоколадова глазура се крие растящата трансгресия, наричам я “антропогресия”, която съвременни западни политици и интелектуалци искат да принесат и в нашата - все още патриархална, православна - страна. Така легионите бесове ще се множат и няма Кой да ги удави в реката (Матея 8: 28-33).
цитирай
2. marmalady - панагорският Хай Мен....
30.07.2015 13:40
ме запитал снощи .....
какво е Общото м/у ИИ, ИС, Биороботика и....ТрансХуманизъм....
И тоз бил ...инджинерин !!
Къде беше инжинерин , бе майсторе
на СОТа ли ?
цитирай
3. saankii - многоо поздрави от брат f ;))
30.07.2015 19:00
17. f873 - Прекаленото четене е вредно за в...
25.07 22:05
Прекаленото четене е вредно за вашето здраве - на тази възраст.
Поздрав за Дивергента аниматор създал институт за програмисти в блог.бг

:)
цитирай
4. bryunetsnakovalnia10 - Два пъти, Юлке. Два пъти.
30.07.2015 20:45
marmalady написа:
панагорският Хай Мен.... ме запитал снощи .....
какво е Общото м/у ИИ, ИС, Биороботика и....ТрансХуманизъм....
Абе не съм те питал и особено снощи, ама нейсе. Да не говорим, че явно системи линейни уравнения не ти е силна страна и изобщо не си разбрала какво точно искам и ти казвам в коментара, в който директно си ти казвам, че тези три понятия не покриват едно и също нещо.
marmalady написа:
И тоз бил ...инджинерин !!
Ами факт бре, Юлке!
Факт.
Два пъти, както вече ти казах: Микроелектроника /1/ и Компютърни системи /2/
marmalady написа:
Къде беше инжинерин , бе майсторе
на СОТа ли ?
Инженер не е професия, Юлке, ама нейсе.
Аз не съм крил, че съм работил /допълнително и най-вече на частно или хоноровано/ към СОД фирми. В момента също работя, защото когато си създал добра база от обекти - ти си отговаряш за поддръжката и за това освен самото заплащане от страна на Клиента /извън гаранционния срок или за неща, непокривани от гаранцията/ - самата СОД фирма ти плаща всеки месец 10% от вноските на Клиентите, които ти си им централизирал. Разпространена и стандартна практика. Практикувам го с 3 СОД фирми /няма да ги цитирам/ и не виждам нищо лошо. Има-няма ангажименти, да получаваш 600-700 лева месечно - кой ти ги дава?! Или според теб да работиш като технически персонал /а и какъвто и да е всъщност/ към СОД е срамно и принизяващо?!
Напротив - нещата са специфични /и затова трябва да покриеш конкретни изисквания, а не да имаш просто желание или дипломи/. Човек, който разбира от електроника - нека не мисли, че разбира от СОТ. На програмист би му било по-лесно да работи такава работа, отколкото на електрончик и особено пък електротехник. Говоря СОТ над средно ниво на сложност на обекта.
Така, че...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1767288
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031