Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2017 10:52 - „острият вариант“
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                    image

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Защо го избраха да бъде избран
03.2017

 

 

"Явлението Тръмп", в световното масмедийно пространство беше превърнато в клоунада и поредно шоу.

Това е и същността на победата на така наречения "извънсистемен Тръмп", който само потвърди безизходността на разигравания сценарий.

Преди повече от 10 години посочих бясната надпревара между голямата война и голямата криза, т.е. кой ще изгърми първи преди финала на капитализма.

На този фон въпросът с Тръмп не е защо беше избран, а защо го избраха да бъде избран.

Избраха го, защото задкулисието – глобалният предиктор, глобалният паразит, разбра, че вече не може да диктува, контролира и формира бъдещето, което е основна функция на всяко управление, заради което светът е много по-близо до Третата световна война, отколкото до края на кризата. И защото, ако има нещо реално в този дигитализиран свят, това все още е икономиката.

От тази гледна точка Тръмп не само няма да бъде никакъв спасител, но и ще бъде "Конникът" на финансовия Апокалипсис. Той е предвестник на още по-големи сътресения. Тръмп набързо беше кастриран от "дълбоката държава" и ционисткото лоби. В момента светът отново е извън контрол.
 Той е неуправляем.

Системата е болна от рак. Трябва нещо да се прави. Но нищо не им се получава. Нищо. Целите не са реализирани, сроковете са изтървани.

На този фон да се считат такива хора като Доналд Тръмп, Хилъри Клинтън или Барак Обама за признаци на някаква самостоятелност е глупаво. Те са само някакви марионетна витрина, върхът на айсберга, който трябва да привлича вниманието от онова, което е дълбоко под водата.

А под водата е самата система, която се опитваха да ни представят като безалтернативна, но която е удавена и потъва към дъното с огромна скорост.

Не е сигурно къде ще започне разпадането – в САЩ, Европа или Русия. Обикновено започва в най-слабото звено.

Така е устроена паричната цивилизация. На капитала е необходим ръст, за да получава печалби. Експанзията е законът за капитализма, т.е. лихвата. Но нови пазари вече няма. Платежоспособното търсене беше заменено с изкуствено кредитиране.

Стигна се до поредното безумие, че парите банките вече нямат нужда от хората, защото сами започнаха да си отпускат и печатат парите. По този начин и 300 милиона американци станаха излишни, без цел и оправдание за своето съществуване. Това е излишно звено на системата, която иска да се отърве от тях. Това може да стане само с голяма война.

Така нареченото потребителско общество приключи. Неговият идеал беше тръбата, която засмуква стоки от едната страна, а от другата веднага ги изхвърля на сметището. Иначе капитализмът не може да съществува.

Хаосът е тотален, никой не знае какво да прави. Но в този зловещ абсурд се прокарва една напълно рационална идея – за удължаване на живота на капитализма. Но този път няма начин. Просто няма. Не е изключено, че капитализмът при своята смърт ще завлече със себе си цялото човечество.

Централното звено на системата през последните столетия са САЩ. Значи и те ще изчезнат заедно със системата.

Слизането им от сцената може да стане по два начина – остър и мек.

Острият вариант е Трета световна. Но той е твърде спорен, сложен и непредвидим.
 

Дали си мислите, че Тръмп може да води някаква самостоятелна политика. Той си е шоумен. Даже като бизнесмен беше шоумен. САЩ са най-голямата сцена за различни шоута, в това число и политически. Така бяха измислени.

Смяната на демокрацията и на шоумените ни се предлага като смяна от либералната доктрина към консервативна, че Тръмп взимал курс към икономически национализъм и протекционизъм. Нищо подобно. САЩ продължават да са на прага на грандиозна системна социално-икономическа криза, а в международен план САЩ, както и Израел, вече нямат никаква легитимност. Те са под окупационни режими.

Идването на тръмпизма на власт е пряко последствие от провала на Обама и Клинтън да изтеглят САЩ от кризата.

Глобализирането приключи и за Тръмп това означава:

  • излизане от Световната търговска организация – разрушаване на свободното движение на стоки, хора и капитали
  • отграждане от Азия и Южна Америка с митнически и други бариери,
  • преминаване към автархична икономика заедно с ЕС;
  • опит за възраждане на американската индустрия, което не може да стане без големи държавни инвестиции в реалния сектор. Но държавният дълг на САЩ е над 20 трилиона. Откъде ще се вземат парите за реиндустриализирането на САЩ? От печатницата на долари? Номерът вече не минава, никой не ги иска.

Това е краят на глобализаторския неолиберален капитализъм, строящ се на принципа "Един свят, един общ пазар" с център САЩ и техния долар.

Това означава, че надеждите, свързани с Тръмп да стане второ издание на Новия курс – NIRA, на Рузвелт, в днешните САЩ са невъзможни, и, че американската върхушка ще прибегне към втория – острия вариант, да излезе от кризата с мащабна война – Трета световна.

На хоризонта са само облаци.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1775909
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930