Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2017 08:34 - ядреното куфарче- част 2ра
Автор: saankii Категория: Хоби   
Прочетен: 1812 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 22.01.2017 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
    От петък след може би най-ксенофобската и националистическа реч на нов президент в историята на страната, Тръмп е 45-ят държавен глава на САЩ, главнокомандващ и с право да започне ядрена атака без реално някой да може да спре подобно драматично решение.

     
image
     
  Представете си този човек в Овалния кабинет по време на истинска криза. На човек, когото можеш да ядосаш със съобщение в "Туитър", не бива да поверяваш ядрени оръжия."


image

image

Адютантите, носещи куфарчето, се много внимателно подбрани и проверявани, включително за психическото им състояние.

Филми и книги са наложили представата, че президентът разполага с бутон, който може да натисне и да изстреля ракетите. В действителност става дума за сложна система от правила и оборудване, включително процедури за потвърждение, че получената заповед наистина идва от главнокомандващия. Това важи и за куфара, известен като nuclear footbal, който специален адютант на президента носи непрекъснато, когато той пътува. В него има инструкции, комуникационни устройства и кодове за потвърждаване на автентичността на заповедта.

Изключителната власт на президента в този процес противоречи на Конституцията, според която единствено парламентът може да обявява война. Но Конгресът просто няма кога да се събере за такова решение, когато ракети, изстреляни от подводница, достигат Вашингтон за не повече от 12 минути, на междуконтинентални ракети са нужни до 30 минути, а на стратегически бомбардировачи - няколко часа.

Какво мисли Тръмп за ядрения арсенал

Засега се знае много малко за това какво мисли Тръмп за ядрените оръжия. В няколко интервюта той е казвал, че командната система и контролът над тях са толкова остарели, че на някои места все още се използват дискети. Новият президент е завявал също, че ядрените оръжия са един от най-големите проблеми пред света и че би искал да преговаря с Русия за намаляването им.

Най-сложната ситуация е, когато се получи съобщение за непосредствено предстояща или започнала вражеска атака, защото това вече се е случвало заради техническа грешка. За броени минути президентът трябва да избере между три варианта - да направи "предупредителен изстрел", да заповяда нападение или да рискува да не действа на базата на несигурна или фалшива информация, да изчака, но и евентуално да понесе последиците от първи ядрен удар.


В момента, в който се появи информация, че САЩ вероятно са обект на ядрено нападение, президентът разполага с броени минути да прецени дали заплахата е реална и да реши дали да изстреля някоя или всичките ядрени бойни глави с обща мощност 17 000 пъти по-гол
яма от тази на бомбата, пусната в Хирошима.

Много сложна правна хипотеза е какво би се случило, ако няма предизвикана нужда от ядрен удар в мирно време и въпреки това президентът нареди такъв. Скот Сейгън от Станфордския университет казва, че е възможно министърът на отбраната да откаже да изпълни заповедта и да опита да обяви, че президентът не е в състояние да издава подобно нареждане. Това ще предизвика конституционна криза, но е по-добре, отколкото сляпо да се следва командната верига.

      image

   
Тръмп е казвал, че като много добър в бизнес преговорите би искал да преговаря с Москва за ядрените оръжия. Но разговаряли с него посочват, че изглежда той се интересува дали в такива преговори би могъл да използва като коз заплахата от употреба на американския арсенал. И ако руснаците имат десетилетия опит в тази сложна материя и едва ли биха се поддали на натиск, то не е ясно как биха реагирали нови ядрени държави като Пакистан или Северна Корея

Но Тръмп не е говорил при какви обстоятелства би използвал ядрено оръжие и не е декларирал, че няма да ги използва първи. През март той коментира, че би нанесъл изпреварващ удар "само като абсолютно последна стъпка"

В същото интервю за MSNBC Тръмп каза: "Някой от "Ислямска държава" ни напада и няма да отвърнете с ядрен удар? Никога не бих изтеглил тази карта от масата".

със съкр.  

www.dnevnik.bg/





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - когато фактите говорят...
23.01.2017 09:28
цялото БЛОГ БГ..спи ,и мълчи...
цитирай
2. saankii - сега очаквам сестрата станка, която се скри зад 3 профила..
23.01.2017 09:31
да се дотътри, и да ми каже, че
съм червен боклук....
бааси тъпите ..калинки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saankii
Категория: Хоби
Прочетен: 1767900
Постинги: 585
Коментари: 3415
Гласове: 3254
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031